Mūsų tikslas: laimingi ir besišypsantys Jūsų veidai.
Metų laikas | Aprašymas |
Vasara | Kadangi vasarą daug saulės šviesos, pusryčiams rekomenduojama valgyti vaisius bei šviežias uogas. Iš pieno produktų tinkamiausi "ražianka" ir kefyras. Galima vartoti medų, cukrų. Iš prieskonių tinkamiausi - cinamonas, pankolis, žaliasis kardamonas, anyžius, mėta, kmynai. |
Ruduo | Šiuo metu suaktyvėja gyvybinė energija - prana, todėl reikia mažinti šviežių vaisių, uogų bei kefyro vartojimą. Racione turi padaugėti sūrio, sviesto, grietinės ir kondensuoto pieno, kuriems būdingas šildantis poveikis. Tinka ir pasaldinta grikių košė. |
Žiema | Geriausia naudoti tik produktus, turinčius šildantį poveikį. Tai grietinė, sviestas, sūris, kondensuotas pienas. Esant labai šaltam orui, reikėtų pamažinti sausų vaisių ir uogų vartojimą ir daugiau valgyti riešutų. Nevartoti anyžiaus ir mėtos, nes jie turi šaldantį poveikį. Kaip ir rudenį, pasigaminkite pasaldintų ryžių. |
Pavasaris | Toliau naudojame šildančius produktus, bet orams šylant, palaipsniui didiname šviežių vaisių ir uogų vartojimą. Iš pieno produktų šiuo laiku geriausiai tinka "ražianka", grietinė, sūris, sviestas, kondensuotas pienas. Prieskonius vartojame tiek žieminius, tiek vasarinius: cinamoną, pankolį, žalią kardamoną, anyžių, mėtas, kmynus. |
Lėkštelė šviežių vaisų salotų, aplietų keliais šaukštais lieso jogurto.
Indelis grūdėtos varškės su agurkais ar pomidorais.
Lėkštelė grikių, ryžių ar avižų košės.
Lėkštelė daržovių, apšlakstytų citrinų sultimis.
Riekelė duonos, užtepta šaukštu neriebios varškės su obuolio skiltelėmis.
Baltą duoną pakeiskite juoda duona su grūdais ir sumuštinį būtinai užkąskite daržovių salotomis.
Miltinių blynų.
Sumuštinio su dešra.
Puodelio stiprios kavos tuščiu skrandžiu.
Sumuštinio su šokoladiniu kremu.
Bandelės su uogiene ir kavos su sutirštintu saldžiu pienu.
Kepto kiaušinio su dešra.
Pietus:
Pietauti reikia nuo dešimtos iki keturioliktos valandos.
Pietums gerai tinka daržovės, pakaitintos su sviestu, pieno produktų valgiai, pavyzdžiui, pieniškos košės ir sriubos iš grūdinių kultūrų. Šiuo metu tinka visi grūdiniai ir ankštiniai produktai, jie suaktyvina protinę veiklą ir jusles. Bet venkite juos valgyti iki dešimtos valandos ryto ir po tryliktos valandos, nes rezultatas bus atvirkštinis.
Pietaujama tokia tvarka:
Valgį galima užgerti vandeniu, tik negerkite kaip kupranugaris ir neužgesinkite virškinimo ugnies per dideliu skysčio kiekiu. Jeigu jūsų virškinimas labai silpnas, geriau atsigerkite prieš valgį, ir pietų metu kaip nors apsieikite be gėrimo.
Rekomenduojama negerti skysčių po valgio 60-90 min.
Vakaras:
Vakarienę reikia suvalgyti tarp penktos ir septintos valandos vakaro.
Vakare geriausia valgyti troškintas daržoves bei riešutus su trupučiu sviesto, druskos ir prieskonių. Vakarienei gerai tinka grikiai, nes jie nėra grūdiniai, todėl nesunkiai virškinami. Daržovės bei riešutai žmogui duoda ramybę, nuima psichinę įtampą ir suaktyvina hormonalinių funkcijų veiklą.
Vakarienei geriausiai tinka tos daržovės, kurios auga žemės paviršiuje (aguročiai, patisonai, kopūstai, agurkai). Iš prieskoninių daržovių - petražolės ir krapai. O štai pomidorai vakare visai netinka, bulvėmis irgi nereikėtų piktnaudžiauti.
Vaisius, grūdinius bei raugintus pieno produktus vakare irgi nereikia naudoti, nes jie sužadina organizmą, o tai nepalanku normaliam miegui. Jeigu vakare valgomi grūdiniai ir ankštiniai maisto produktai, organizme sutrinka medžiagų apykaita.
Blogiausi produktai vakarienei: kepta mėsa, bulvės, duona, pupos, kepiniai, saldumynai ir visi įmanomi saldieji gazuoti gėrimai. Beje, pastarieji nerekomenduojami ir visuose mitybos etapuose.
Iki miego likus valandai ar dviem, būkite malonūs, išgerkite truputį karšto virinto, šiek tiek pasaldinto karvės pieno. Galite įdėti tokių prieskonių, kaip pankolis, žalias kardamonas ir kurkuma (ilgoji ciberžolė).
Teisinga mityba vakare leidžia žmogaus organizmui ir psichikai visiškai atstatyti savo jėgas miego metu.
Optimaliausias maisto produktų vartojimo laikas:
Produktai | Laikas val. |
Pienas ir jo produktai | |
Pienas | 19 - 7 |
Sviestas | 6 - 19 |
Riaženka, grietinė | 7 - 19 |
Kefyras, jogurtas | 8 - 16 |
Varškė | 9 - 18 |
Sūris | 9 - 19 |
Rūgpienis | 10 - 16 |
Prieskoniai | |
Pankolis | 5 - 21 |
Badjanas, vanilė | 5 - 17 |
Cinamonas | 6 - 17 |
Žaliasis kardamonas | 7 - 21 |
Kmynai | 7 - 18 |
Imbieras | 10 - 17 |
Indiški kmynai | 10 - 16 |
Kurkuma (ilgoji ciberžolė) | 10 - 17 |
Lauro lapai, aguonos | 10 - 15 |
Mango milteliai | 10 - 17 |
Šambala vaisiai | 10 - 14 |
Asafetida | 11 - 17 |
Gvazdikai, kalindži sėklos | 11 - 18 |
Juodosios ir geltonosios garstyčios, raudoni aštrieji pipirai, paprika |
11 - 14 |
Kalendra, muskato riešutas, čili pipirai | 11 - 16 |
Kvapieji pipirai | 11 - 19 |
Juodieji pipirai | 11 - 15 |
Vaisiai ir uogos |
|
Razinos | 6 - 21 |
Agrastai |
6 - 18 |
Datulės | 6 - 19 |
Džiovintos slyvos | 6 - 17 |
Abrikosai, kuraga, slyvos | 7 - 16 |
Bananai | 7 - 20 |
Vynuogės | 7 - 18 |
Persikai | 7 - 15 |
Juodieji serbentai | 7 - 20 |
Churma, obuoliai | 7 - 19 |
Vyšnios, kiviai, mango | 8 - 16 |
Kriaušės, avietės | 8 - 19 |
Žemuogės, šaltalankių ir erškėtrožių uogos | 8 - 18 |
Ananasai | 9 - 15 |
Mandarinai, melionai | 9 - 16 |
Gudobelė | 10 - 21 |
Granatai, putino uogos | 10 - 18 |
Braškės | 10 - 16 |
Arbūzai | 11 - 17 |
Greipfrutai | 11 - 15 |
Citrinos, raudonieji serbentai | 11 - 16 |
Medus | |
Gėlių medus | 5 - 16 |
Liepų medus | 12 - 20 |
Grikių medus | 7 - 18 |
Augaliniai aliejai | |
Alyvų | 9 - 18 |
Saulėgrąžų | 9 - 16 |
Sojų | 10 - 16 |
Garstyčių, kukurūzų | 11 - 15 |
Riešutai ir sėklos | |
Pistacijos | 6 - 19 |
Graikiški ir braziliški riešutai | 7 - 20 |
Migdolai | 7 - 19 |
Sezamas | 7 - 18 |
Kedro riešutai | 8 - 20 |
Saulėgrąžos | 9 - 17 |
Arachisas | 9 - 18 |
Lazdyno, kešju riešutai | 10 - 17 |
Moliūgų sėklos | 11 - 16 |
Daržovės, žalumynai | |
Morkos, cukinijos | 9 - 19 |
Salierai | 9 - 16 |
Patisonai | 7 - 20 |
Aguročiai | 10 - 20 |
Agurkai | 10 - 18 |
Burokai, moliūgai | 10 - 19 |
Ridikėliai, ropės | 10 - 17 |
Krapai | 11 - 16 |
Bulgariški pipirai | 11 - 17 |
Petražolės, špinatai | 11 - 18 |
Salotos | 11 - 20 |
Bulvės, pomidorai, ridikai | 11 - 15 |
Grūdiniai ir ankštiniai | 11 - 14 |
Sąmoningai laikydamiesi maisto derinimo ir valgymo nuoseklumo, mes padėsime sau būti sveikiems, energingiems, kūrybingiems, linksmiems ir veikliems.